Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Pravočasno preverite veljavnost osebnih dokumentov

Glede na to, da že v mesecih pred poletjem močno naraste število vlog za izdajo novih osebnih dokumentov (osebne izkaznice, potni listi in vozniška dovoljenja), vse državljane Republike Slovenije, ki imajo v poletnih mesecih namen potovati pozivamo, da pravočasno preverijo veljavnost potovalnega dokumenta in v primeru poteka pravočasno podajo vlogo za izdajo novega.

Izdelovalec je dolžan izdelati potni list in ga predati na pošto v roku petih delovnih dni od prejema vloge, osebno izkaznico pa v štirih delovnih dneh. Vendar pa se lahko ob povečanem številu vlog roki tudi podaljšajo. Upoštevati je potrebno tudi, da se v rok izdelave osebnih dokumentov šteje le delovne dni, ne pa tudi sobote, nedelje in praznike.

Obenem  pozivamo imetnike vozniških dovoljenj  v obliki kartic, da preverijo veljavnost kartic. Običajna veljavnost kartic je 10 let, ne glede na veljavnost kategorij vpisanih v vozniško dovoljenje. Veljavnost vozniških dovoljenj, katerih imetniki imajo kakšno zdravstveno omejitev, imajo temu ustrezno krajšo veljavnost kartice, v skladu z izdanim zdravniškim spričevalom. Po preteku veljavnosti je potrebno vozniško dovoljenje zamenjati. 

Nadalje vse imetnike vozniških dovoljenj, ki imajo še stara vozniška dovoljenje (trodelni roza obrazci) seznanjamo, da bo ta vozniška dovoljenja potrebno zamenjati za nova v obliki kartic najkasneje do 19. 1. 2023.