Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Obvestilo lastnikom vozil

Obveščamo vas, da Zakon o motornih vozilih (Uradni list RS, št. 75/2017) med drugim določa, da za vozilo v lasti polnoletne osebe, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja za to kategorijo vozila, določi lastnik vozila uporabnika vozila, ki ni pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, in sicer z njegovim pisnim soglasjem. V tem primeru se določbe tega zakona, ki veljajo za lastnika vozila, smiselno uporabljajo tudi za uporabnika vozila. V prometno dovoljenje se poleg lastnika vozila vpiše tudi uporabnik vozila.

 

V povezavi z navedenim vas obveščamo, da se 1. februarja 2019 začne uporabljati določba, ki določa, da mora lastnik registriranega vozila odjaviti vozilo pri registracijski organizaciji in hkrati z odjavo izročiti registrske tablice, če je imel za navedeno vozilo določenega uporabnika in je le-ta preklical dano soglasje ter lastnik ni imenoval novega uporabnika.

V kolikor lastnik po obvestilu tega ne stori se to šteje za prekršek in prekrškovni organ lastniku pošlje plačilni nalog ter vozilo odjavi po uradni dolžnosti. 

 

Hkrati vas obveščamo, da se s prvim aprilom 2019 izteka enoletno obdobje, ko je stopila v veljavo določba Zakona o dajatvah na motorna vozila (Uradni list RS št. 54/17), ki določa novo dajatev na odjavljena vozila.

 

Tako boste vsi lastniki odjavljenih vozil, po poteku enega leta od odjave vozila, s strani Direkcije RS za infrastrukturo prejeli plačilni nalog za plačilo nastale obveznosti. 

 

Upravna enota Ljutomer