Skoči na vsebino

NOVICA

GURS svetuje lastnikom nepremičnin ureditev podatkov

 

Geodetska uprava  svetuje lastnikom nepremičnin, da kljub odločitvi ustavnega sodišča podatke uredijo

 

Ljubljana, 2. april 2014 - Ustavno sodišče Republike Slovenije je v petek, 28. marca 2014, razveljavilo zakon o davku na nepremičnine.  Geodetska uprava je prenehala z vsemi aktivnostmi za izračun davka. Poziva pa lastnike nepremičnin, da podatke o nepremičninah uredijo, saj se podatki in vrednost nepremičnin še vedno uporabljajo tudi za druge namene.

 

Glede na manjši obisk in upadanje števila klicev na brezplačni telefonski številki, geodetska uprava s prihodnjim tednom ukinja brezplačno telefonsko številko in sistem naročanja ter delo ob sobotah. Vse že naročene stranke bodo sprejeli.

 

Vse lastnike, ki imajo neskladje v podatkih pozivajo, da podatke uredijo v času uradnih ur na območnih geodetskih upravah in pisarnah. Geodetske evidence se urejajo stalno in ne samo do 30. aprila, ki je bil kot časovni presek določen v Zakonu o davku na nepremičnine.

 

Katere podatke je potrebno urediti?

 

Če podatki o nepremičninah niso ustrezni, jih je potrebno urediti. Lastniki nepremični naj bodo najbolj pozorni na pravilnost naslednjih podatkov: 

 • za izračun vrednosti nepremičnin so ključni podatki:
  - lokacija nepremičnine,
  - dejanska raba dela stavbe,
  - površine,
  - leto izgradnje in obnov.
 •  
 • za pravilno uporabo podatkov o nepremičninah  so najbolj pomembni:
  - podatki o lastništvu,
  - naslovu stavbe (hišni številki),
  - številki stanovanja. 

 

Geodetska uprava bo vpoglede v podatke o nepremičninah in izpis zbirnih podatkov o nepremičninah uredila skladno z odločitvijo Ustavnega sodišča. Spremembe podatkov bodo vidne v vpogledih v podatke o nepremičninah naslednji dan po spremembi podatkov.